Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck vapauttaisi Kauppatorin alueen kokonaan autoista. Isot laivatkin joutaisivat kauemmaksi satamiin.
”Merenranta on Helsingin valtti. Käyttäkää sitä. Siirtäkää autot pois.”
Oreck esittelee suurlähetystön tapaamisessa kuulijoilleen Kauppatorin edustalta Ullanlinnaan ja Katajanokalle ulottuvaa kuvaa, jota on käytetty Helsingin markkinoimiseen ulkomaisille matkailijoille.
”Katsokaa – ranta on varattu autojen parkkipaikoille. Missä ovat ihmiset?”
Oreck on asunut Suomessa yli viisi vuotta. Kertomansa mukaan hän rakastaa Helsinkiä ja löytääkin ehkä juuri sen takia nykyisestä kotikaupungistaan kehitettävää. Autiona näyttäytyvää Helsinkiä on hankala saada kaupaksi ulkomaalaiselle.
”Ottakaa kuvia, joissa on ihmisiä.”
Hän nostaa esimerkiksi Amsterdamin, jonne matkustaa miljoonia matkailijoita vuosittain ihailemaan kanaaleja ja tekemään ostoksia. Myös Helsingissä vierailevat ihmiset arvostavat viihtyisää ympäristöä meren äärellä ja hyviä ostosmahdollisuuksia.
”Water and shopping – it is so easy.”
Suurlähetystöstä energiatehokas
Oreckin näkemykset viihtyisästä ja samalla ekologisesta ympäristöstä eivät ole pelkkää puhetta. Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö on hiljattain remontoitu ja samalla muutettu energiaa säästäväksi. Saan tilaisuuden esittää talon isännälle muutaman kysymyksen, ja tiedustelen, mikä merkitys hänellä henkilönä on ollut lähetystön ekotehokkuussaneerauksessa. Oreck laittaa asian leikiksi uskotellen, että sattui vain suurlähettilääksi samaan aikaan.
Pian kuitenkin selviää, että ekologiset ratkaisut eivät olisi toteutuneet ilman Oreckia.
”Matkustin Helsingin ja Washingtonin väliä tämän asian takia tuhansia ja tuhansia kilometrejä, energiatehokkuuden ottaminen suunnittelun lähtökohdaksi ei ollut aivan yksinkertaista.”
Ei siis helppo juttu, mutta toteutui tämän ympäristöjuridiikkaakin hallitsevan bodaajan osaamisella.
Energiaratkaisujen tiedonvälitykselle mandaatti
Erityistä satsaamista tai buumia energiatehokkuuden lisäämiseen ei Oreckin mielestä ole selkeänä nähtävissä. Hyviä esimerkkiratkaisuja ekologisesta rakentamisesta kuitenkin löytyy Suomesta, pohjoismaista ja ympäri maailmaa.
Kerron, että vuonna 2011 valmistunutta Viikin ympäristötaloa esitellään edelleen noin sadalle ryhmälle vuosittain.
”Organisaatiot, jotka käyvät tutustumassa ekologiseen rakentamiseen, ovat yleensä jollain tavalla tekemisissä rakentamisen tai ympäristöasioiden kanssa ja hakevat talotutustumiselta kukin jotain tiettyä näkökulmaa. Pystyisikö tähän kullekin merkitykselliseen tietoon panostamaan vielä lisää? Kaupungilla on ekotehokkuuden edistämisessä selkeästi tiedonvälitystehtävä”, toteaa Oreck.
Tulkitsen, että Helsingin ympäristökeskus sai juuri erikoismandaatin energiatehokkaan rakennuksensa esittelemiselle Yhdysvaltain presidentin nimittämältä USA:n Suomen-suurlähettiläältä!
————————
Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck käytti Keynote -puheenvuoron Hanasaari Culture Centerissa 11.11.2014 kansainvälisten tapahtumien järjestämistä käsittelevässä tilaisuudessa. Järjestäjänä MPI Meeting Professionals International.
Teksti ja kuva: Johanna Joutsiniemi, johtava tiedottaja, etunimi.sukunimi@hel.fi