
Kuutamouinti keräsi yli sata innokasta elouimaria polskimaan Töölönlahdelle viime torstaina. Helsingin kaupungin pelastuslaitos valvoi uintitapahtuman turvallisuutta erittäin tarkasti aiemmin pohjasta löytyneiden vaaratekijöiden vuoksi. Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen sai yleisöltä aplodit kertoessaan Töölönlahden veden tilan huomattavasta parantumisesta viime vuosikymmenen aikana.
Kuutamouinti-illan sää oli pilvinen ja sadettakin saatiin, mutta onneksi se loppui juuri ennen varsinaisen uinnin alkamista, ja lahteen solahtikin yli sata uimaria.
Ennen uimaan lähtöä yleisöä viihdytti Helsingin kaupungin juhlaorkesteri menevillä rytmeillään. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri toi kaupungin tervehdyksen ja toivotti uijille tunnelmallista uintia. Hän sanoi itse viihtyvänsä lämpimämmissä vesissä ja siksi jättävänsä pulikoinnin sillä kertaa väliin.
Kuutamouijien mielestä veden lämpötila oli juuri sopivaa ja kommentit olivatkin:
– Ei ole yhtään kylmää, tämähän on ihanan virkistävää.
Uinnin jälkeen palomiehet suihkuttelivat uijat puhtaiksi suolavedestä. He myös seurasivat uintitapahtumaa tarkoin okulaarein, jotta kaikilla uinti sujuisi ongelmitta. Lisäksi lahdella valvottiin uinnin sujumista useista kanooteista.
Töölönlahden lyhyt historiikki
1700-luvun puolivälissä Töölönlahdelta löydettiin terveyslähde ”surbrunnet”, ja perustettiin Kaivohuone, jossa suositeltiin niin sanottua kaivonjuontia. Sitä pidettiin hyödyllisenä erityisesti vähävaraisille, joilla ei ollut varaa ostaa pullotettua vettä.
Töölönlahti oli muinoin tavanomainen melko rehevä merenlahti. 1900-luvulla alkoi alueen teollisuustoiminta – tuli saippua- ja sokeritehdas ja niiden mukanaan tuomaa kuormitusta alueen vesille. Lisäksi rautatiesillan rakentaminen heikensi veden vaihtuvuutta.

Uimaranta vielä vain haaveissa
Keskeisen sijainnin vuoksi ei Töölönlahden saastumista loputtomiin siedetty. Kymmenen vuotta sitten aloitettiin määrätietoiset toimenpiteet lahden kunnostamiseksi muun muassa johtamalla merivettä lahteen Helsingin länsipuolella sijaitsevalta Humallahdelta.
– Keväällä 2006 aloitetun merivesijuoksutuksen seurauksena veden laatu onkin parantunut ja veden näkösyvyys kasvanut – tätä nykyä Töölönlahden vedenlaatu täyttää EU:n uimavesille asettamat laatuvaatimukset, kertoo Helsingin ympäristöjohtaja Esa Nikunen.
Vielä ei kuitenkaan ole varaa heittää ”yläfemmaa”, sillä Töölönlahden rehevyyttä ylläpitää voimakas sisäinen ravinnekuormitus ja kaupunkiympäristön hajakuormitus. Lisäksi lahden metrien paksuisessa sedimenttikerroksessa on ympäristölle haitallisia aineita sekä romua. Tästä syystä varsinaisen uimarannan perustaminen Töölönlahdelle ei ainakaan vielä ole mahdollista.

Pohjasukellusta ja turvauintia
Helsingin kaupungin pelastuslaitos kävi tekemässä pohjasukelluksia pari päivää ennen Kuutamouintitapahtumaa, ja löytyihän sieltä kaikenlaista, jopa uintitapahtumaa vaarantavia esineitä. Sukeltajat löysivät Ravintolan Tyynin edustalla olevan laiturin sivulla vedenpinnan alla olevia metallitankoja ja laiturin päässä pystyasennossa olevia lasilevyjä. Tapahtuman turvaamiseksi uintialue rajattiin tarkkaan.
Ravintola Tyynin laituri onkin nyt asetettu uintikieltoon eikä uimista suositella sen lähistöllä, kunnes se on saatu siistittyä turvalliseksi. Pelastuslaitos on antanut Helsingin kaupungin rakennusvirastolle ja Staralle kehotuksen poistaa vaaraa aiheuttavat rakenteet laiturin ympäristöstä. Samalla se suosittaa uimareita olemaan varovaisia muuallakin Töölönlahdessa ja eritoten välttämään veteen hyppäämistä. Sameassa vedessä on mahdotonta havaita pohjassa piileviä vaaroja.
Töölönlahden kuutamouinti -tapahtuma oli ilmapiiriltään iloinen ja innostunut. Positiivisten kommenttien myötä tapahtuma saanee jatkoa.
Teksti: Taina Tervo, viestintäassistentti, Helsingin kaupungin ympäristökeskus