
Syö niin paljon kuin haluat ja pysy silti mitoissasi tai jopa laihdu! Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan tämä on mahdollista – rento suhtautuminen syömiseen auttaa laihtumaan tai pitämään saavutetut kurvit. Ateriarytmi, liikunta ja sopiva lounas työpäivän aikana ovat avainasemassa.
Jaksaminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä hyvässä syömisessä ja sitä kautta hyvässä olossa. Uni, stressin määrä, tupakointi ja alkoholin käyttö ovat niitä seikkoja, jotka vaikuttavat jaksamiseemme. Meille tämän päivän kiireisille ihmisille stressi ja unettomuus tai huonounisuus ovat tuttuja kavereita. Jos kaikki muut tekijät ovat kohdillaan, mutta esimerkiksi stressitaso on liian korkea tai uni ei maita, ei painokaan pysy kuosissaan.
”Jaksaminen voikin olla yksi hankalammin korjattavista tekijöistä. Näiden ongelmien selättämiseen voi mennä vuosi tai parikin. Sama pätee jos syömisen tunnepuolella tulee sitkeitä jännitteitä – nämä ovat kärsivällisyyttä vaativia asioita”, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertoi lokakuussa Tsemppi-messuilla.
Syömisen parantamisessa kannattaa keskittyä olennaisiin ja loppuelämän kestäviin muutoksiin. Borgin mukaan rento suhtautuminen syömiseen sekä 80–20-ajattelu sopivat hyvään ruokavalioon: riittää, kun ruokavalio on 80 prosenttisesti hyvä ja terveellinen. Loput 20 prosenttia voi olla vähemmän terveellistä.
Työpaikkaruokailusta potkua päivään
Monelle ruokavalion parantamisessa tuottaa eniten hankaluutta syödä rennosti eli syödä niin paljon kuin haluaa.
”Aina kun kieltäydyt tai rajoitat jotakin ruokaa, alkaa sinulla tehdä juuri sitä mieli. Sallivuus johtaa kohtuuteen, mutta kieltäytyminen ja ylikontrollointi ruokahimoihin ja liikasyömiseen”, Borg ohjeistaa.
Hyvään ruokavalioon kuuluu myös säännöllinen syöminen eli ateriarytmi. Kunnollinen aamupala ja lounas sekä päivällinen ja iltapala pitävät sopivasti kylläisenä. Liian keveitä aterioita etenkin lounaalla olisi syytä välttää. Työpaikkaruokailu tarjoaakin hyvän mahdollisuuden syödä kunnon ateria.
Jotta illalla ei olisi huutava nälkä, kannattaa puolet päivän kaloreista syödä kello 16 mennessä. Lisäksi kunnon proteiininlähde ainakin aamupalalla, lounaalla, päivällisellä ja iltapalalla auttaa jaksamaan.
”Eikä pidä unohtaa kasviksia, joita pitäisi aina olla kolmasosa jokaisen aterian sisällöstä”, Borg muistuttaa.
Ja sitten vielä ne herkut, joiden syömisestä niin moni on huolissaan. Niitä ei tarvitse unohtaa, eikä Borgin mielestä saakaan.
”Minulta usein kysytään, mikä on sopiva määrä herkkuja? Vastaus on, että kerran viikossa on liian vähän ja monta kertaa päivässä liikaa. Kohtuullinen herkuttelu kuuluu asiaan: syö herkkuja, mikäli niitä tekee mieli.”
Liikunta auttaa painonhallinnassa
Liikunnallakin on merkitystä painolle. Borgin mukaan 3–4 kertaa liikuntaa viikossa saa katomaan 1–3 kiloa puolessa vuodessa. Liikunnalla on suotuisa vaikutus jaksamiseen ja se helpottaa näläntunnetta, koska se tasaa verensokeria. Borg korostaa liikunnassa sen mielekkyyttä: kannattaa harrastaa lajeja joista pitää. Näin liikunnasta ei tule hampaat irvessä suoritettavaa pakkopullaa.
Hyötyliikuntaa ei turhaan korosteta, se on ikään kuin ilmaista liikuntaa. Osan työmatkoistaan voi taittaa esimerkiksi polkupyörällä tai kävellen. Portaita kannattaa käyttää aina kun mahdollista. Esimerkiksi täällä ympäristötalossa on sen verran fiksusti toteutetut portaat, että jopa tällainen huonopolvinenkin voi niitä käyttää sekä ylös että alas mennessään.
Kiinnitä näihin huomiota ruokavaliossasi:
- Jaksaminen: väsyneenä ja stressaantuneena ihminen ei syö hyvin.
- Jännitteetön ja rento suhtautuminen syömiseen
- Ateriarytmi kuntoon
- Kasvisten syönti
- Liikunta
- Herkkujen kohtuullistaminen ja proteiinit.
Hyvää työpäivää ja syö hyvin!
Lisätietoja: https://www.patrikborg.fi/ ja https://patrikborg.blogspot.fi/
Teksti ja kuvat: Taina Tervo, näyttelykoordinaattori, etunimi.sukunimi@hel.fi