Riittävä juominen on tärkeää eläimillekin

Tämä koira voi hyvin. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki/Monica Gorbatow
Tämä koira voi hyvin. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki/Monica Gorbatow

Kesäinen tervehdys Helsingin ympäristökeskuksen blogin lukijoille! Sain kunnian olla toinen kirjoittaja, ja vuodenajan johdosta aiheen valintakin muodostui helpoksi. Yksi tavallisimmista epäkohdista, joihin törmään työssäni eläinsuojelueläinlääkärinä, on juomaveden puute eläimillä. Eläinsuojelutarkastuksilla kohtaan säännöllisesti janoisia koiria ja kissoja – toisinaan myös kaneja ja jyrsijöitä, jotka suorastaan taistelevat keskenään, kun niiden saataville asetetaan raikasta vettä. Tapauksia on ympäri vuoden, mutta ongelma korostuu kesähelteillä.

Elimistö tarvitsee vettä toimiakseen

Vesi on yksi ehdottoman välttämättömistä ravintoaineista kaikille kotieläimille. Juomaveden puute altistaa eläimen kuivumiselle, tekee sen olon janoiseksi ja epämiellyttäväksi ja aiheuttaa näin eläimelle tarpeetonta kärsimystä. Jatkuva kuivumistila myös alentaa elimistön puolustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan ja estää elimistön normaaleja toimintamekanismeja. Riittävä juominen on erityisen tärkeää sairaille, sairaudesta tai leikkauksesta toipuville, tiineille ja imettäville eläimille.

Riittämätön vedensaanti altistaa lisäksi perusterveenkin eläimen mm. lämpöhalvaukselle etenkin kuumalla säällä. Ainoa tapa, jolla koira voi pyrkiä alentamaan ruumiinlämpöään, on läähättäminen. Läähättäessään koira haihduttaa runsaasti nestettä ja mikäli se ei juo riittävästi, sen elimistöä uhkaa kuivuminen. Kuten ihmisillä, myös eläimillä vedensaannin tarve kasvaa paitsi lämpötilan kohotessa, myös liikunnan aikana ja sen jälkeen. Helteellä erityisen raskasta liikuntaa, kuten koiran juoksuttamista pitkiä matkoja pyörän vierellä, onkin syytä välttää.

Eläinsuojelulain ja -asetuksen mukaan eläimen on saatava riittävästi sille sopivaa ja hyvälaatuista juotavaa. Tällä tarkoitetaan puhdasta vettä, joka ei ole esimerkiksi virtsan ja ulosteiden pilaamaa. Ruokinnassa ja juotossa on otettava huomioon kunkin eläimen tarpeet ja varmistettava, että jokainen eläin saa ravintoa riittävästi.

Juomisen rajoittaminen on harvoin tarpeen

Tavallisimmat eläinsuojelutarkastuksilla esiin tulevat syyt erityisesti koirien vedensaannin rajoittamiselle liittyvät siihen, että koira omistajansa mielestä täytyy käyttää tarpeillaan liian usein sekä siihen, että koira (tai perheen lapsi) leikkii vedellä tai kaataa vesikupin innostuksissaan. Mikäli mikä tahansa eläin juo ja virtsaa tavallista enemmän, ratkaisuna ei ole vedensaannin rajoittaminen, vaan eläin on vietävä eläinlääkärin tutkittavaksi ja lisääntyneen juomisen syytä on selvitettävä esimerkiksi veri- ja virtsanäytteet tutkimalla.

Useiden sairauksien, kuten esimerkiksi munuaisten vajaatoiminnan, virtsakivien tai virtsatieinfektioiden kohdalla vedensaannin rajoittaminen saattaa pahentaa sairautta entisestään ja aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kipua ja kärsimystä. Erittäin harvoin ns. psykogeenisen juomisen kohdalla eläimen vedensaannin rajoittaminen voi tulla kyseeseen. Koiran on joka tapauksessa syytä päästä vähintään kolmesti päivässä ulos tarpeilleen. Jotkut koirat ja etenkin sisäsiisteyttä opettelevat pennut tarvitsevat tiheämpää ulkoilutusta. Ulkoilukertojen tarvetta ei saa koskaan yrittää vähentää rajoittamalla koiran vedensaantia. On suositeltavaa pitää kaikilla eläimillä jatkuvasti raikasta vettä tarjolla.

Kuuma auto on vaarallinen paikka

Erityisesti kesähelteillä muistuttaisin vielä, että auto ei ole eläimelle suositeltava pitopaikka. Jos eläintä kuitenkin välttämätöntä tilapäisesti pitää autossa, on varmistuttava siitä, että auto on ja pysyy varjossa ja että sen ilmanvaihto on riittävä eikä lämpötila pääse nousemaan. Lämpöhalvaus kehittyy nopeasti ja uhkaa eläintä lyhyenkin kuumassa autossa oleilun seurauksena. Myös matkustettaessa eläimen säännöllinen juottaminen on syytä muistaa.

Hyvää kesää kaikille karvoihin katsomatta!

Elli Valtonen
vs. eläinsuojelueläinlääkäri,  Helsingin ympäristökeskus