Onko vapaana ulkoileva kissa onnellinen?

Kissa ulkona valjaissa
Monet kissat oppivat kulkemaan valjaissa ja nauttivat päivittäisistä ulkoiluhetkistä.

Kissojen vapaana ulkoilua puolustetaan usein sillä, että kissan tulee päästä toteuttamaan luontaisia käyttäytymistarpeitaan. Kotikissa ei kuitenkaan kuulu Suomen luontoon, eikä se valitettavasti siellä kovin hyvin pärjää. Etenkin kaupunkialueella vapaana liikkuva kissa on vilkkaan liikenteen vuoksi hyvin turvaton.

Liikenteen lisäksi vapaana ulkoilevaa kissaa uhkaavat monet muutkin vaarat. Yksinään ulkoileva kissa saattaa joutua ilkivallan kohteeksi ja naapurin pihaa vessa-alueenaan käyttävä kissa ei varmastikaan lisää myönteistä suhtautumista lemmikkieläimiin eikä tee hyvää naapurisovulle. Vastuu kissan turvallisesta pitopaikasta on aina omistajalla, joten periaatteessa auton alle jääneen kissan omistaja syyllistyy eläinsuojelurikokseen. Tätä moni kissan omistaja tuskin tulee ajatelleeksi.

Eksynyt kissa voi nääntyä nälkään

Auton töytäisemäksi joutunut kissa ei valitettavasti useinkaan kuole heti, vaan pahimmassa tapauksessa viruu ojassa tai pensaan alla useitakin päiviä. Kollien välienselvittelyissä osumia saaneet ja kovilla pakkasilla korvanlehtensä palelluttaneet kissat ovat myös valitettavan tuttu näky löytöeläintaloilla. Kaikki kissat eivät myöskään opi hankkiman ravintoa luonnosta, vaan liian kauaksi kotoa eksynyt kissa saattaa lopulta nääntyä nälkään. Joka kerta yrittäessäni pelastaa tällaisia kissoja takaisin elävien kirjoihin mietin miksi ihmiset päästävät kissansa ulkoilemaan vapaana ja tekisivätkö he saman ratkaisun, mikäli näkisivät minkälaista tuskaa ja kärsimystä vapaana ulkoilu on kissalle aiheuttanut.

Kissan ulkoilusta säädetään järjestyslaissa, eläinsuojelulaissa sekä metsästyslaissa. Kukin laki käsittelee asiaa hieman eri näkökulmasta, mutta kaikkien lakien henki on sama: Kissan ei tulisi ulkoilla kaupunkialueilla vapaana ilman omistajansa valvontaa. Vaikka järjestyslaki antaa mahdollisuuden kytkemättömän kissan ulkoiluun myös taajamassa, vapaana liikkuvan kissan omistaja ei kuitenkaan voi mitenkään varmistua ettei lemmikki päädy lasten leikkipaikoille tai kuntopoluille ja uimarannoille mikäli asuinalueen lähistöltä tällaisia löytyy.

Valjaat tai ulkoilutarha on hyvä ratkaisu

Kissan vapaana ulkoilun ja tylsän sisäkissan elämän välillä on tukku erilaisia vaihtoehtoja joilla lemmikkikissan arkea voi piristää. Monet kissat oppivat kulkemaan valjaissa ja nauttivat päivittäisistä ulkoiluhetkistä yhdessä omistajansa kanssa. Kissalle voi rakentaa ulkoilutarhan ja myös verkotettu parveke tarjoaa lemmikille paljon katseltavaa ja nuuhkittavaa. Ulkoilu ei suinkaan ole kissalle välttämätöntä, vaan täysin sisäkissanakin elävä katti voi elää aktiivista ja onnellista elämää. Yleisestä harhaluulosta huolimatta kissallekin voi ja kannattaa opettaa erilaisia temppuja ja muutenkin panostaa kissan aktivointiin ja kissan kanssa puuhailuun samalla tavalla kuin koirankin kanssa.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa kissojen tunnistusmerkinnän tarpeellisuudesta! Vaikka et kissaasi tarkoituksella päästäisikään vapaaksi, saattaa vikkelä kisu livahtaa oven raosta karkuteille. Mikrosirun ja pannassa olevan puhelinnumeron avulla kissaystävä löytää pian takaisin kotiin.

Teksti: Mirjami Mattila, Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäri, etunimi.sukunimi@hel.fi
Kuva: Heidi Öjst