Oiva-merkki kertoo ravintolan puhtaudesta

Oiva-asteikko
Oiva-merkinnät ovat kätevä tapa tarkistaa ruokapaikan hygienian taso.

Ravintoloiden ja myymälöiden elintarvikevalvontatulokset ovat olleet julkisia toukokuusta 2013 lähtien ensin Eviran valtakunnallisilla www.oivahymy.fi –sivuilla ja vuoden 2014 alusta lähtien ravintoloiden ja myymälöiden ovella. Kuinkahan moni helsinkiläinen kuluttaja tuntee Oiva-järjestelmän?

Elintarvikevalvontatietojen julkistamisen tavoitteena on ollut lisätä valvonnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä antaa kuluttajalle mahdollisuuksia tehdä valintoja. Oiva-järjestelmä laajenee vuonna 2015 koskemaan myös elintarviketeollisuutta ja tukkukauppaa.

Eniten korjattavaa ruokaravintoloissa

Helsingissä tehtiin vuonna 2014 1936 Oiva-tarkastusta. Suurin osa tuloksista on joko oivallisia tai hyviä. Korjattavaa-arvioita on 21,3 % ja huonoja 0,7 %. Korjattavaa ja huono arvio johtaa aina uusintatarkastukseen ja joskus jopa hallinnollisiin pakkokeinoihin, joita ovat määräys ja uhkasakko. Eniten korjattavaa-arvosanoja on Helsingissä tähän mennessä ollut ruokaravintoloissa (30 %) ja vähiten laitoskeittiössä (9 %).

Mistä korjattavaa ja huonot arvosanat sitten johtuvat? Epäkohdat huoneiston puhtaudessa, siivousvälineiden puhtaudessa ja säilytyksessä sekä säilytettävien elintarvikkeiden lämpötiloissa toistuvat useimmissa tarkastuskertomuksissa.

Selvästikään yritysten omavalvonta ei aina toimi, mutta onneksi uusintatarkastuksissa arvosana lähes poikkeuksetta nousee joko hyvään tai oivalliseen. Uusintatarkastuksen jälkeen Oiva-raporttikin tulee yleensä esille ravintolaan tai myymälään, kun se ei korjattavaa tai huono-arvion jälkeen vielä useimmiten ole esillä.

Oiva kertoo paljon tasosta

Helsingissä on noin 5200 elintarvikehuoneistoa, joista vuosittain voidaan nykyresursseilla tarkastaa vain osa. Mikä olisikaan Oiva-arvosanojen jakauma, jos vaikkapa ravintoloihin pystyttäisiin tekemään tarkastus kerran vuodessa?

Oivan myötä kuluttajillakin on mahdollisuus ”nähdä” myymälöiden takahuoneisiin ja ravintoloiden keittiöihin. Kannattaa siis käydä tutustumassa vaikkapa käyttämäsi lounasruokalan tai lähikaupan tuloksiin.

Teksti: Riikka Åberg / elintarviketurvallisuuspäällikkö / etunimi.sukunimi@hel.fi