Näin nuoret käyttävät internetiä

Oravapuku
TET-oppilas Juho Karmala virastotyön syvimmässä ytimessä.

Nuoret käyttävät internetiä paljon, ehkä liikaakin. Itse käytän nettiä päivittäin jos mahdollista. Omia netin suosikkipalvelujani ovat Twitter, Instagram ja Youtube. Ne ovat suosituimpia palveluja myös kavereideni keskuudessa. Nuoret seuraavat tällä hetkellä erityisen paljon videoblogeja ja mielenkiintoisten YouTube-käyttäjien kanavia, kuten Ksiolajidebt, PewDiePie ja Lakko.

Tutustuin työelämään Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen viestintäosastolla syyskuussa 2014. Olen itse hyvä esimerkki siitä, miten 15-vuotias käyttää mediaa.

15-vuotiaan mediapäivä

Kun aamulla herään, menen katsomaan kännykällä Twitteriä ja Whatsappia. Katson myös Instagramin ja muut sosiaaliset mediat, jos niistä on tullut ilmoituksia. Koulussa välitunneilla teen samat asiat. Kotona katson sosiaaliset mediat uudelleen vielä tarkemmin. Ilta menee pelaillessa videopelejä ja jalkapalloa treenatessa. Ennen kuin menen nukkumaan, katson sosiaaliset mediat vielä kertaalleen. Yritän olla aktiivisesti tavoitettavissa mutta se ei aina ole mahdollista. Kavereillani päivät menevät pitkälti samaan malliin, nettiä selaillen, koulussa käyden ja treenaten.

Facebook ei ole enää kovin suosittu nuorten keskuudessa. Luulen, että nuoret ovat kyllästyneet siihen tai se on muuttunut liikaa huonoon suuntaan. Silti Facebook on suosittu muualla maailmalla esimerkiksi aikuisten ja sosiaalisen median käyttöä aloittelevien ihmisten keskuudessa.

Netistä katsotaan vain kiinnostavat asiat

Luulen, että nuoret eivät enää katso tv-uutisia tai lue sanomalehtiä niin paljon kuin ennen. Uutiset voi katsoa nykyään netissäkin. Itse katson tv-uutisia satunnaisesti. Seuraan maailman tapahtumia ja ajankohtaisia asioita lähinnä television kautta. Netistä en seuraa uutisia, vaan haen sieltä sellaisia sisältöjä, jotka kiinnostavat juuri minua.

Omia ja kavereiden suosikkeja ovat YouTuben videoblogit. Esimerkkeinä mainittakoon brittiläinen Ksiolajidebt ja ruotsalainen PewDiePie. He ovat parikymppisiä miehiä, jotka julkaisevat viihdyttäviä muutaman minuutin videoblogeja YouTube-kanavillaan sekä esimerkiksi Twitterissä ja Instagramissa. Videoilla he kommentoivat videopelejä, pelleilevät, urheilevat ja räppäävät. Heillä on todella hyvät viihdyttämistaidot, jotka saavat miljoonat ihmiset kiinnostumaan heistä. Esimerkiksi Ksiolajidebtin kanavalla on lähes 7 miljoonaa seuraajaa. Ksiolajidebtin videoilla on paljon sponsoreita ja hän elättää itsensä niillä.

Netti on nuorille välttämätön

Verkkonuorisotyön kehittämiskeskuksen tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaislapsesta ja nuoresta käyttää nettiä viikottain. Koululaisten käytössä korostuu erityisesti sosiaalinen media. Tämä kertoo siitä, että internet on nuorille lähes välttämätön. Nettipelien pelaaminen on tavallisin poikien tapa käyttää internettiä. Itsekin pelaan, mutta käytän nettiä monipuolisesti muutenkin. Virtuaalisia peli- ja muita ympäristöjä löytyy useita.

Tulevaisuus näyttää siltä että internet tulee olemaan entistä välttämättömämpi. Kysymys onkin se, että alkavatko koulut käyttämään internettiä, tietokoneita ja elektroniikkaa entistä enemmän opetusvälineenä. Kun 90 prosenttia nuorista käyttää nettiä viikoittain, niin se on hyvinkin mahdollista ja toivottavaa.

Näitä nuoriso seuraa nyt YouTubessa ja Twitterissä:

PewDiePie – oma itsensä, hauska, laatutavaraa joka kerralla:

 

DashieXP – hauska, monipuolinen, oma itsensä:

 

Lakko – hauska, mielenkiintoinen, laadukas suomalainen tubettaja:

 

Ksiolajidebt – hauska, mielikuvituksellinen, ei kyllästyttävä:

 

Entisen NBA-pelaajan Shaquille O’Nealin Twitter-tili:

Teksti: Juho Karmala
Kuva: Lotta Henriksson