Kasviksia, kiitos!


 

Kauppojen ja torien valikoimat ovat nyt parhaimmillaan kauden makoisista vihanneksista ja kasviksista. Kuva: Hilkka Hytönen
Kauppojen ja torien valikoimat ovat nyt parhaimmillaan kauden makoisista vihanneksista ja kasviksista. Kuva: Hilkka Hytönen

Maukasta ja raikasta? Viherpiipertäjän pupunruokaa? Liian kallista? Oikein koostettuna edullisinta, tasapainoista ja terveellistä? Aivan liian kevyttä syömistä? Liian hankalaa valmistaa? Sesongin mukaan valittu kasvisruoka on ystävällistä ympäristölle, terveydelle ja lompakolle. Kokeile jutun helppoa kasvisruokareseptiä.

Kasvisruoka, kuten ruoka muutenkin, jakaa mielipiteitä, eikä ihme – ruokalautasen sisällössä on ravintoainetankkauksen lisäksi kyse ainakin terveydestä, valinnanvapaudesta, identiteetistä, sosioekonomisesta asemasta, uskomuksista ja sosiaalisista suhteista. Oman mielen ja median ruokamyllerryksen sekä tarjonnan runsauden keskellä on helppo unohtaa terveellisen syömisen peruspilarit: kulutuksen mukaiset annoskoot ja runsas kasvisten käyttö.

Satokausikalenterista vinkkejä kasvisten käyttöön

Kasvisruoka tuo monelle mieleen lämmitetyn herne-maissi-paprikaseoksen ja einespihvit, yliopistoruokalassa syöneille ehkäpä jokaviikkoisen Pedron kasvishöystön. Kasvispainotteinen ruoka on paljon muutakin. Lihan korvaaminen silloin tällöin esimerkiksi härkäpavuilla, seitanilla, tofulla, quornilla tai vaikkapa nyhtökauralla sekä ruoanlaitossa käytetyt kasviöljyt tekevät ateriasta paitsi terveellisen, myös täyttävän. Oikein koostettu, tarpeeksi proteiinia ja energiaa sisältävä kasvisateria sopii mainiosti myös aktiiviurheilijan energiatankkaukseen ja palautumiseen, ja sammuttaa suuremmankin nälän.

Kesällä kasvisten käyttöä on helppo lisätä, kun omasta kasvipenkistä tai lähikaupasta voi poimia ostoskoriin monipuolisesti ja edullisesti kotimaisia kauden vihanneksia, palkokasveja unohtamatta. Kausikasvisten ja -hedelmien saatavuus ei kuitenkaan rajoitu kesään, ja kausituotteet on listattu koko vuoden osalta esimerkiksi Satokausikalenteriin. Talvella appelsiinia ja avokadoa, keväällä munakoisoa ja parsaa, kesällä kotimaisia vihanneksia ja marjoja suoraan kasvimaalta ja pensaista, syksyllä sieniä ja juureksia – oikein valitsemalla ruokalautasen pystyy koostamaan monipuoliseksi ja värikkääksi vuodenajasta riippumatta!

Kasviksilla terveeksi, ja lompakkokin kiittää

Fysiologisesti ihminen on sekasyöjä, mistä kertoo esimerkiksi eläinkunnasta saatavan B12-vitamiinin tarve. Suomalaiset kuitenkin syövät lihaa yli suositusten. Lisääntyneeseen lihansyöntiin ovat viime vuosina ottaneet kantaa useat asiantuntijatahot WHO:ta ja Syöpäjärjestöjä myöten, ja toisaalta runsaan kasvisten käytön terveysvaikutuksista on paljon tutkimusnäyttöä. Vaikka kohtuullinen lihansyönti sopiikin osaksi terveystietoista ruokavaliota, kasvisvoittoista ruokaa vähitellen lisäämällä voi parantaa pala kerrallaan hyvinvointia ja terveyttä. Sesongin mukaan valittu kasvisruoka on ystävällistä myös ympäristölle ja lompakolle.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta kehottaa suosituksissaan syömään juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä sieniä päivittäin vähin­tään 500 g, eli noin 5–6 annosta. Suositusta on helppo noudattaa, kun jokaisen aterian oheen lisää annoksen kasviksia ja syö välipaloina sekä jälkiruokina marjoja tai hedelmiä. Lämpimät, hyvin maustetut kasvisruoat tuovat myös vaihtelua ruokavalioon.


Peruna-herne-sieni-curry

 1 sipuli
 2 valkosipulin kynttä
 400 g perunoita
 200 g porkkanoita
 400 g herkkusieniä
 100 g pensaspapuja
 100 g lehtikaalia
 1-2 punaista chiliä
 pala inkivääriä
 ¼ tl kardemummaa
 1 rkl kurkumaa
 1 kanelitanko
 3 laakerinlehteä
 400 g ruokakermaa tai kasvikermaa
 400 g maustamatonta jogurttia tai soijajogurttia
 75 g rouhittuja manteleita
 200 g herneitä
 Auringonkukkaöljyä
 Suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Pilko kasvikset, inkivääri ja chili. Paista pilkottua sipulia runsaassa öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli, inkivääri ja muut mausteet, paista muutama minuutti. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kerma, jogurtti ja 2 dl vettä. Lämmitä seos hiljalleen kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.  Lisää joukkoon perunat ja porkkanat, keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Poista kanelitanko ja laakerinlehdet. Lisää joukkoon sienet, herneet, lehtikaali sekä muutaman minuutin ajan esikeitetyt pavut, keitä 5 minuuttia. Lisää mantelirouhe sekä suolaa ja pippuria maun mukaan, kiehauta vielä nopeasti. Tarjoa ohran tai riisin kanssa.

Reseptiä on osin sovellettu. Alkuperäinen resepti on Eleanor Heffernanin kirjasta "Cornucopia at home, The Cookbook"


Teksti: Arja Heinonen, vs. elintarviketarkastaja, Helsingin kaupungin ympäristökeskus