Ilmastotekojen TOP5

Palkitut_tuomarit
Iloiset ilmastoteoista palkitut: (vasemmalla takana) St1:n Kristian Savela, (vasemmalta edessä) L&T:n Lotta Toivonen, CGI:n Tero Pollari, Gaia Groupin Pasi Rinne ja Keskon Jukka Anttila ja Jari Suuronen sekä tuomariston jäsenet Suomen ympäristökeskuksesta Jyri Seppälä, Smart & Clean -säätiöstä Tiina Kähö ja Lähienergialiitosta Tapio Tuomi.

Ilmastokumppanit palkitsi viisi parasta ilmastotekoa 3.11. Palkittuja yhdisti paitsi halu auttaa ilmastoa myös ihmisiä näiden arjessa. Parhaat ilmastoteot tarjoavat satokausiruokaa suurkeittiöihin, lähienergiaa, ruokahävikin vähentämistä, aurinkovoimaa ja kestävää puuhiiltä.

Top5:n joukkoon pääsivät CGI, Kesko, Gaia Oy, L&T ja St1. Parhaimmiston valitsi tuomaristo, joka koostui Helsingin kaupungin ja yritysten Ilmastokumppanit-verkoston asiantuntijoista.  He olivat Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö, Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä ja Lähienergialiiton järjestöpäällikkö Tapio Tuomi. Kisaan osallistui kaikkiaan yli kymmenen yritysten hanketta. (1)

Satokausituotteiden tehokkaampi hyödyntäminen tietotekniikalla

CGI:n mies ja kunniakirja.
CGI:n mies ja kunniakirja.

CGI:n kehittämän Aromi-järjestelmän avulla pystyvät suurkeittiöt huomioimaan satokauden parhaat tuotteet. Järjestelmän avulla on voitu muun muassa kurkkuja ympärivuotisesti viljelevien tilojen päästöjä vähentää merkittävästi.

Aromin kehittämisessä on tehty yhteistyötä Satokausikalenteria tuottavan Sesonkia Oy:n kanssa.

– Juuri nyt, marraskuussa olisi hyvä valita esimerkiksi jääsalaatin tilalle jokin kaali, jonka satokausi on parhaillaan menossa. Kun valitset satokausituotteen, on se ekologinen ja todennäköisesti myös lähellä tuotettu, ohjeistaa Aromi-liiketoiminnan johtaja Tero Pollari CGI:stä.

– Aromi-järjestelmä on toiminnanohjausjärjestelmä ruokapalvelujen tuotantoon.
Se on laajalle levinnyt ruokapalveluiden toimintaa ohjaava järjestelmä Suomessa. Asiakkaita ovat muun muassa kaupungit ja kunnat, sairaalat, päiväkodit, koulut ja erilaiset hoivalaitokset ja ravintolat.

Aurinkoenergiaa ”Cittarissa”

Keskon miehet poseeraamassa palkintoseremonioiden jälkeen.
Keskon miehet poseeraamassa palkintoseremonioiden jälkeen.

Keskon K-Citymarket Tammiston katolta löytyy Suomen suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala. Sen huipputeho on 503 kWp ja kesällä, jolloin kulutus on suurin, sillä katetaan lähes puolet kiinteistön päiväkohtaisesta sähkön kulutuksesta. Tällaisen tehon tuottaa 1 600 aurinkopaneelia.

– Tammiston lisäksi olemme investoineet jo kuuteen supermarket-kokoluokan aurinkovoimalaan. Jo nyt Kesko on Suomen suurin aurinkoenergian tuottaja ja käyttäjä. Jatkoa on myös luvassa – ensi kesään mennessä meille tulee 7 aurinkovoimalaa lisää ja ne ovat pääosin Tammiston voimalaa suurempia. Jos Tammiston kapasiteetti on 503 kWp, ensi kesänä meillä on yhdeksän kertaa enemmän aurinkovoimalakapasiteettia, kertoo rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila, Keskon päivittäistavarakaupasta.

Allas Sea Pool ja kaunis sää tarjosivat hienot puitteet palkintojuhlille.

Ruokahävikki kuriin L&T:n Hävikkimestarilla

Ruokahävikin vähentäminen on ilmastoteko.
Ruokahävikin vähentäminen on ilmastoteko.

Lassila & Tikanoja on kehittänyt järjestelmän laittamaan ravintoloiden ruokahävikkiä kuriin. Hävikkimestari-sovelluksella voidaan seurata tarkasti hävikkiä, visualisoida sitä ja analysoida hävikin taustalla olevia syitä. Tulokset ovat olleet hyviä – tavanomaisen linjastolounasravintolan ruokahävikkiä on pystytty vähentämään noin 1 000 kiloa kuukaudessa.

– 20–30 prosenttia perinteisen lounaslinjastoravintolan ruuasta menee roskiin. Tästä syystä on ollut hienoa tuoda markkinoille ratkaisu, jolla on monissa paikoissa pystytty puolittamaan hävikki, sanoo ympäristöjohtamisen asiantuntija Lotta Toivonen, Lassila & Tikanojalta.

Hävikkimestari on helppokäyttöinen tabletti-tietokoneella toimiva seurantasovellus, joka on kehitetty tiiviissä yhteistyössä ravintoloiden kanssa. Sovellukseen merkitään mitä ruokaa heitetään pois ja miksi. Tämän jälkeen sovellus visualisoi ja pilkkoo hävikin. Sen jälkeen L&T valmentaa ravintolatiimin hyödyntämään saatua tietoa ja kehittämään työtään ruokahävikittömämpään suuntaan.

St1:ltä uusiutuvaa lähienergiaa

Lähiruuan lisäksi on nykyään tarjolla myös uusiutuvaa lähienergiaa.
Lähiruuan lisäksi on nykyään tarjolla myös lähienergiaa.

St1 on kehittänyt lähienergialaitos-konseptin, joka hyödyntää paikallista energiaa maasta ja poistoilmasta käyttäen lämpökaivoja, lämpöpumppuja ja lämmön talteenottolaitteita. Niiden käyttövoimana puolestaan hyödynnetään tuulisähköä. Laitokset ovat myös täysin automatisoituja ja etäkäytettäviä. St1 on alkuvuonna investoinut voimakkaasti uusiutuviin energialähteisiin siten, että laitosten yhteenlaskettu teho on jo 2,8 MWh. (1)

– Me toimitamme CO2-vapaata uusiutuvaa energiaa nykyisiä kustannuksia edullisemmin. Nämä ovat kiinteistökohtaisia järjestelmiä. Meidän tuote on lähilämpö tai lähienergia eli energia tuotetaan kiinteistön lähellä, tähdentää Lähienergian toimitusjohtaja Kristian Savela, St1:stä.

Grillihiiltä maatalouden jätteistä à la Gaia Oy

Palkitun on helppo hymyillä.

Tansaniassa metsää raivataan kiihtyvällä tahdilla puuhiiltä varten. Metsäperäinen grillihiili on maan suurin yksittäinen ilmaston muutoksen aiheuttaja. Gaia Oy onkin kehittänyt yhdessä ARTI Energy Ltd:n kanssa briketin, jonka materiaalina on käytetty maatalouden jätettä. Brikettejä voidaan käyttää lämmityksessä ja ruuan valmistuksessa niin kotona kuin ravintoloissakin. (1)

– Noin 95 prosenttia Itä-Afrikan asukkaista käyttää ruuanvalmistuksessa grilliä ja sen polttoaineena grillihiiliä. Tämän vuoksi esimerkiksi Dar es Salaamin alueella käytetään muutama miljoona kiloa grillihiiltä päivässä. Tämän vuoksi Tansanian metsistä katoaa joka päivä noin 350 hehtaaria. Gaian jätebrikettien käyttö vähentää metsien hakkuita, parantaa ilmanlaatua, luo työpaikkoja ja hillitsee ilmastonmuutosta, kertoo Gaia Groupin puheenjohtaja Pasi Rinne.

Jäteprikettien ansiosta on Tansaniassa saatu vuodesta 2015 alkaen aikaan jo yli 3 000 tonnin CO2-säästöt. Samalla on luotu työtä ja sivutuloja yli 1 500 ihmiselle. (1)

(1) Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tiedote

Teksti ja kuvat: Taina Tervo, viestintäassistentti, Helsingin kaupungin ympäristökeskus