Eurocities – yhteistyöllä päästövähennyksiin ja kustannussäästöihin

Hotellin läheinen inspiraation lähde viherseinien ja kattojen tekemiseen. Tornirakennusten terasseille on istutettu n. 700 puuta ja 5000 pensasta ja muilla ulkopinnoilla on runsaasti monivuotisia pienkasveja ja perennoja. (Bosco Verticale, Garibaldi, Milano). Kuva: CC / Christos Barbalis
Hotellin läheinen inspiraation lähde viherseinien ja kattojen tekemiseen. Tornirakennusten terasseille on istutettu n. 700 puuta ja 5000 pensasta ja muilla ulkopinnoilla on runsaasti monivuotisia pienkasveja ja perennoja. (Bosco Verticale, Garibaldi, Milano). Kuva: CC / Christos Barbalis

Ilmastokatu sijoittui jaetulle toiselle sijalle Eurocities 2016 -kilpailun finaalissa. Pääteemana oli jakamistalous ja yhteiskehittäminen, joita tapahtuman isäntäkaupungissa Milanossakin on tehty jo pitkään. Iso Roban Ilmastokadulla rakennetaan yrittäjien, taloyhtiöiden ja asukkaiden yhteistoimintamallia ja kannustetaan yhteishankintoihin, joilla voidaan päästä samalla sekä päästövähennyksiin sekä kustannussäästöihin.

Eurocities järjestää vuosittain palkintogaalan, jonka teemoissa kaupungit kilpailevat kolmessa kategoriassa. Helsinki ja kaupungin ympäristökeskuksen vetämä Ilmastokatu-hanke osallistui kilpailuun Yhteistyö-kategoriassa. Kilpailun ajatuksena on jakaa kokemuksia ja oppia kaupunkien toiminnasta mahdollistamassa fiksujen ilmastoystävällisten ratkaisujen käyttöönottoa. Olennaista etenemisessä on yhdessä kehittäminen kaikkien sidosryhmien ja tässä tapauksessa alueiden asukkaiden ja kiinteistöjen omistajien sekä paikallisten ja kadulla toimivien yrittäjien kanssa.

Ilmastokatu valikoitui (katso video) loppukilpailuun kolmen parhaan joukossa, joista muut finalistit olivat Zaragoza ja Nizza. Zaragoza voitti kategorian La Colaboradora -nimisellä hankkeella, jossa yhteistoiminta perustuu pienyritysten väliseen palveluiden jakamiseen ja yhteistyöskentelytilan käyttöön. Kilpailussa oli hienoa olla mukana kertomassa Ilmastokadun toiminnasta osana kaupungin aktiivista ilmastotyötä ja luoda kontakteja aiheissa työskentelevien tahojen ja Eurocities Environment Forumin toimijoiden kanssa.

Kolme parasta planssissa!

Milanossa teemana jakaminen

Tapahtumapaikkana oli Milano, jossa tehdään edistyksellistä ilmastotyötä. Ilmastokadun Nopeissa kokeiluissa mukana olevalle From Waste To Tasten Froodly-palvelulle löytyi vastaava jo pidempään käytössä ollut My Foody. Palvelun ideana on viestittää mobiilisovelluksella kauppojen ale-ruokatuotteista, joita mainostamalla reaaliajassa saadaan merkittävä vähennys ruokahävikkiin ja sitä kautta päästöihin sekä kuluihin.

Viherseiniä ja -kattoja kaupungista löytyi paljon. Näistä voisi ottaa mallia muuallekin niin ilmaston kuin viihtyisyyden näkökulmasta!
Viherseiniä ja -kattoja kaupungista löytyi paljon. Näistä voisi ottaa mallia muuallekin niin ilmaston kuin viihtyisyyden näkökulmasta!

Tapahtuman pääaiheen eli jakamisen teemaan liittyen Milano oli lanseerannut vuonna 2008 Helsingin nykyistä kaupunkipyöräpalvelua vastaavat BikeMi-kaupunkipyörät, joita piti tietysti kokeilla. Systeemi on kerrassaan mainio. Nykyisellään jo tehokkaan julkisen liikenteen verkon lisäksi kaupunkipyörät ovat ilahduttava näky eri puolilla kaupunkia. Palvelu on hyvin kattava sisältäen 280 pyöräparkkia ja 4 600 polkupyörää, joista viidesosa on sähköpyöriä ja lastenpyöriä.

Kaupunkipyöräalvelu on hyvin kattava sisältäen 280 pyöräparkkia ja 4 600 polkupyörää, joista viidesosa on sähköpyöriä ja lastenpyöriä.
Kaupunkipyöräpalvelu on hyvin kattava sisältäen 280 pyöräparkkia ja 4 600 polkupyörää, joista viidesosa on sähköpyöriä ja lastenpyöriä.

Pyöreän pöydän sessio

Saimme Ilmastokadun yhdeksi tapahtuman sessioista, mikä oli erittäin mukavaa, ja kiinnostuneita pyöreän pöydän sessioon tuli enemmän kuin tuoleja riitti. Teemassa toimme keskusteluun ajankohtaisina aiheina muun muassa onnistumisia:

  1. Vertaiskokemusten avulla, kuten innostus aurinkosähköinvestointiin (kun paneelit näkyvät naapurin katolla, ja niistä kuullaan käytännön kokemuksia).
  2. Nopeissa kokeiluissa ruokahävikin vähentämiseksi, kestävien ruokavalintojen edistämiseksi ja toimenpiteet toimitilan energiansäästön parantamiseksi – kokeiluista nähdään usein jo lyhyessä ajassa mikä toimii ja mikä ei.
  3. Yritysten, paikallisen asukasyhdistyksen ja kiinteistöjen omistajien yhdessä tekemisen tärkeydestä ja yhteisten teemojen löytymisestä. Ilmastoviisaan liiketoiminnan ja kiinteistöjen energiansäästötoimenpiteiden ohella, oli tärkeää löytää kaikkia koskevia aiheita. Näitä olivat muun muassa roskaisuuden vähentäminen ja logistiikan ja jätehuollon yhtenäistäminen. Kaikki nämä aiheet ovat lähteneet liikkeelle paikallisten toiveet huomioiden.
  4. Energiadatasta ja aidoista ilmastoteoista kertominen kannustimena muille.

Kehittämiskohteina tunnistimme myös muun muassa:

  1. Vertaistuen tärkeyden kaikessa toiminnassa – asiantuntijanäkemys ei aina riitä ryhtymään toimenpiteisiin.
  2. Konkreettisen ja nopean hyödyn löytymisen – ilmastoteoille täytyy olla vahvat perusteet ja avaimet käteen -palveluita oman ajan säästämiseksi suositaan. Tämä konkretisoituu erityisesti pienyritysten toiminnassa.

Historiallinen ympäristö Ilmastokatuna kiinnosti

Ilmastokatu kevätauringossa vuoden 2015 Auton vapaapäivänä. Kuva: Marjo Kosonen
Ilmastokatu syysauringon valossa vuoden 2015 Auton vapaapäivänä. Kuva: Marjo Kosonen

Iso Roban Ilmastokatu herätti mielenkiintoa erityisesti siksi, että kyseessä on vanha ja historiallinen kaupunkiympäristö, jonka suurena haasteena on kokonaisenergiatehokkuuden parantaminen olemassa olevaa rakennuskantaa kehittäen. Motivaatioon on tärkeää löytää uusia kulmia pelkän remontin takaisinmaksuajan lisäksi, kuten mahdollisuus terveyden ja elämänlaadun parantumiseen, viihtyisyys sekä omaisuuden arvonnousu tai sijoitetun pääoman tuotto.

Fiksuja rahoitusmalleja kokeillaan isoihin energiaremontteihin Ilmastokadulla (tutustu kiinteistöjen tietoihin).

Verkkosivuilta löytyy myös kiinteistöihin tehtyjä energiakatselmuksia, jotka ovat kiinnostavaa infoa kiinteistön omistajien ja asukkaiden lisäksi korjausrakentamista tekeville yrityksille. Vastaavaa tietoa energiakatselmuksista ei ole aiemmin missään julkaistu. (Infoa olisi kiinnostavaa nähdä jatkossa integroitavan myös kaupungin vasta julkaistuihin 3D-malleihin).

Kevään 2017 kiinnostavana teemana Helsingin Ilmastokadulla on yhteistoimintamallin rakentaminen. Osa alueen kiinteistöjen omistajista ja yrittäjistä on tehnyt jo hankintoja ja päätöksiä muun muassa jätehuollon yhtenäistämiseksi ja viihtyisien viherpihojen rakentamiseksi. Kadun peruskorjauksen yhteydessä mahdollisuutena on myös hoitokunnan perustaminen, jonka yhteishankintana kadulle voidaan hankkia kävelykadulle aurinkoenergialla puristavat roska-astiat kadun siisteyden parantamiseksi. Paikallinen asukasyhdistys Punavuoriseura on innostunut osallistumaan yhteistyöhön.

Teksti ja kuvat: Mikko Martikka, Projektikoordinaattori, Helsingin kaupungin ympäristökeskus