Dave ja nahkainen nojatuoli

"Sitähän se kaikki on...", lauloi Dave letkeällä tyylillään Rantatalkoissa. Kuva: Taina Tervo
”Sitähän se kaikki on…”, lauloi Dave letkeällä tyylillään Rantatalkoissa. Kuva: Taina Tervo

Helsingin Tuorinniemen uimarannalla vappuviikonloppuna pidetty Rantatalkoot-tapahtuma oli tänä vuona osa suurempaa viikon mittaista rantojen siivousurakkaa. Rantatalkoot aloitti Itämerihaasteen ja SiistiBiitsin yhteisen Rantojen siivousaallon. Tämän vuotisessa Helsingin tapahtumassa oli enemmän yhteistyökumppaneita aiempiin vuosiin verrattuna ja myös oheistoimintaa oli enemmän. Tapahtuman päätteeksi saatiin nauttia legendaarisen Dave ”Isokynä” Lindholmin akustisesta keikasta.

Tuttuun tapaan rantojen roskaantumista vastaan taisteltiin myös Turussa ja Tallinnassa sekä Pietarissa. Lisäksi rantojen siivoustalkoita on tänä vuonna enemmän ja laajemmalla alueella kuin koskaan aiemmin – 29.4. käynnistynyt siivousaalto kestää aina ensi lauantaihin asti (6.5.2017). Sen aikana järjestetään talkoita Suomi100-hengessä ja kansainvälisenä yhteistyönä Suomenlahdelta aina Islantiin asti!

– Kuntaliiton kanssa haastoimme muut Suomen kunnat, ja SiistiBiitsin sivujen kartalta voi katsoa missä ja milloin on muita talkoita, kertoo Helsingin kaupungin ympäristösuunnittelija Lotta Ruokanen.

Sää talkoissa oli tutun märkä: tuuli oli kova ja vettä tuli suorastaan vaakatasossa. Silti tapahtumaan tuli paikalle yli 100 talkoolaista. Roskaa rannoilta löytyi jos jonkinmoista – yllättävimmät olivat nahkainen nojatuoli ja hyväkuntoinen poikien polkupyörä. Kristiina ”Tikke” Tuura loi roskista taideinstallaation, joka kehittyi ja kasvoi roskamäärän lisääntyessä.

Kaikkea sitä rannoille hylätäänkin! Talkoolaisilla oli kova työ kantaa nahkainen nojatuoli pois sille kuulumattomalta paikalta. Se sai kunniapaikan Tiken taideteoksessa. Kuva: Taina Tervo
Kaikkea sitä rannoille hylätäänkin! Talkoolaisilla oli kova työ kantaa nahkainen nojatuoli pois sille kuulumattomalta paikalta. Kuva: Taina Tervo

Roskaantuminen on tuomittavaa!

Roskaantumisen aiheuttaja on ihminen! Tuorinniemen rannalta kerättiin roskaa satoja kiloja. Viime aikoina on julkisuuteen noussut mikromuovi, joka on suuremmista muovipartikkeleista mikroskooppisen pieniksi siruiksi jauhautunutta muovia. Meressä nämä päätyvät merieläinten elimistöön.

Apualaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri mainitsi avauspuheessaan styroksin olevan muoveista raivostuttavin.

– Kalastusvälineissä usein on styroksia ja kun se lähtee hajoamaan pienemmiksi murusiksi, on sen kerääminen täysin mahdotonta. Sopii toivoa, että myös kalustusvälineissä styroksin käyttö vähitellen loppuisi.

Tikke Tuura loihit roskista komean teoksen. Kuva: Marjo Kosonen
Tikke Tuura loihti roskista komean taideteoksen. Nahkainen nojatuoli sai siitä kunniapaikan. Kuva: Marjo Kosonen

Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen pitää merien ja rantojen roskaantumista vakavana ongelmana. Rantojen putsaaminen on yksi keino päästä roskista eroon.

– Tietenkin tärkeintä olisi vaikuttaa ihmisten asenteisiin siten, että roskaantumista ei tapahtuisi ja että roskaaminen olisi tuomittavaa. Tällaisiin Rantatalkoisiin pitäisi haastaa kaikki kaupungit, kaupunkiosayhdistykset jne., jotta saataisiin mahdollisimman paljon roskia pois ennen niiden mereen kulkeutumista.

Roskia Tuorinniemen rannalta kerättiin säkkitolkulla. Kuva: Marjo Kosonen
Roskia Tuorinniemen rannalta kerättiin säkkitolkulla. Kuva: Marjo Kosonen

Kipsiä, Sykettä, soppaa ja Davea

Tämän vuoden talkoissa oli aiempia vuosia enemmän yhteistyökumppaneita, jotka toivat esille omaa toimintaansa.

Yksi mielenkiintoisimmista esitellyistä hankkeista oli Helsingin yliopisto ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen peltojen kipsikäsittelyhanke. Tämän pilotin tutkimuksessa on jo selvinnyt, että muun muassa Aurajokeen virtaa vähemmän kiintoainesta peltojen kipsikäsittelyn ansiosta.

Hävikkiruokaravintola Loop tarjosi talkooväelle ihanan makuista ja kylmän sään jäädyttämää kroppaa. Kuva: Marjo Kosonen
Hävikkiruokaravintola Loop tarjosi talkooväelle ihanan makuista ja kylmän sään jäädyttämää kroppaa. Kuva: Marjo Kosonen

Hävikkiravintola Loop piti talkooväen ruuassa tarjoamalla inkiväärillä höystettyä bataatti-porkkanakeittoa, ja päivän päätti legendaarisen ”Isokynä” Lindholmin akustinen keikka. Tuttujen hittiensä välissä hän kiitteli yleisöä, joka oli karmeasta säästä huolimatta mukana tärkeässä tapahtumassa ja tarkeni jäädä hänen keikkaansa kuuntelemaan.


Rantatalkoot 2017 -tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Itämerihaasteen, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja rakennusviraston kanssa. Mukana olivat myös Kristiina Tuura, ravintola Loop, Helsingin yliopisto/SAVE-hanke, SYKE/RoskatPois!-hanke, Herttoniemi-seura, HSY, FinVillage ja Roihuvuori-seura.


Teksti: Taina Tervo, tiedottaja, Helsingin kaupungin ympäristökeskus