Aurinkoenergiaa ja nopeita kokeiluja Ilmastokadulla

Kuva: Viliina Evokari
Ilmastokadulle asennettiin kesällä ensimmäinen kantakaupungin asuinkerrostalon aurinkovoimala.

Ilmastokadulla (Iso Roobertinkadulla) aurinkosähkön käyttöönottoon kannustaminen ja Nopeiden kokeilujen ohjelma etenevät kovaa vauhtia ilmastoviisaan kaupunkiympäristön edistämiseksi. Töitä tehdään yhdessä Iso Roban asukkaiden ja yrittäjien kanssa kasvihuonekaasujen vähentämiseksi kaupunkiympäristössä.

Heinäkuussa Ilmastokadulla tehtiin historiaa, kun Kiinteistöosakeyhtiö Fredrikinpasaasiin, Iso Roobertinkatu 32 ja Fredirikinkatu 25 kulmaan, avattiin Helsingin kantakaupungin ensimmäinen asuinkerrostalon investoima aurinkovoimala. Ilmastokadulla on pyritty tekemään aurinkosähkön hankkimisesta taloyhtiöille mahdollisimman helppoa tekemällä kiinteistöihin aurinkoenergiakartoitukset ja auttamalla lupaprosessissa. Kartoitusraportit sisältävät muun muassa tarkat asennustapaselvitykset, mitoitukset, taloudelliset laskelmat ja valmiin tarjouspyyntölomakkeen kilpailuttamista varten.

Hankintaprosessi koettiin sujuvaksi ja investointi kannattavaksi. Investointi maksaa itsensä takaisin kolmin- tai jopa nelinkertaisesti ja lisää kiinteistön arvoa. Fredrikinpasaasin hyvät kokemukset ovat jo innostaneet myös muita asuinkerrostaloja hyödyntämään aurinkovoimaa ja kiinnostus on levinnyt jo Ilmastokaduilta muuallekin kantakaupunkiin.

Nopeilla kokeiluilla uusia ratkaisuita

Tänä syksynä Ilmastokadulla starttaa kolme eri kokeilua, joilla tehostetaan toimitilojen ja työpisteiden käyttöä, vähennetään ruokahävikkiä ja panostetaan kestävään tuotantoon.

Kuva: Viliina Evokari
Ilmastokatu ja Helsingin kaupunki ovat rahoittaneet From Waste to Taste -hankkeen aurinkoenergialla toimivan pyöräbaarin, josta myydään asiakkaille kauppojen hävikkiruuasta valmistettuja smoothieita ja toasteja.

Sustainable Meal auttaa ravintoloita ja tapahtumajärjestäjiä suunnittelemaan kestävyyden kriteerit täyttäviä aterioita ja myymään niitä paremmin. Kokeilun avulla voidaan yhdistää vastuullisia ruoantuottajia pienten ravintoloiden kanssa ja mahdollistaa uusien vastuullisten ruokailutottumusten juurtumista suureen yleisöön.

Resource Efficient Existing Buildings tarjoaa ratkaisun yhteisten toimitilojen ja työpisteiden käytön tehostamiseksi. Tietoa käyttäjämääristä kerätään automaattisella kulunvalvonnalla. Palvelun avulla tilojen todelliset käyttöasteet voidaan määrittää. Tällä voidaan edistää energiansäästöä ja vapauttaa hukkatiloja muuhun käyttöön.

Froodlyn konsepti Zero Food Waste ruokahävikin vähentämiseksi tarjoaa toiminnan tueksi digitaalisen sovelluksen, jonka avulla kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden henkilökunta voi tiedottaa hinnaltaan alennetuista tuotteista. Asiakkaat voivat hyödyntää tarjontaa ja hävikkiä saadaan vähennettyä.

Nopeiden kokeiluiden etenemistä ja Ilmastokadun muuta toimintaa voi seurata Ilmastokadun nettisivuilta, seuraamalla Ilmastokatua Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.


Ilmastokaduilla tähdätään tulevaisuuden vähähiiliseen kaupunkiin kokeilualueilla Helsingin Iso Roobertinkadulla ja Vantaan Tikkuraitilla ja Asematiellä. Ilmastokadun toteuttavat Vantaan ja Helsingin ympäristökeskukset yhdessä Green Building Councilin, HSY:n Ilmastoinfon ja Aalto-yliopiston kanssa. Ilmastokatu saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja on osa 6Aika-strategiaa. Lue lisää: https://www.ilmastokatu.fi/


Teksti: Viliina Evokari, projektiasiantuntija ja
Mikko Martikka, projektikoordinaattori, Helsingin kaupungin ympäristökeskus
Kuvat: Viliina Evokari