
Suomalaiset viettävät elämästään 90 prosenttia sisätiloissa, mutta monikaan ei tiedä, miten sisäilma pidetään puhtaana. Lue tästä vinkit puhtaaseen sisäilmaan ja ehdota samalla Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon 2015 saajaa – teemana on sisäilma!
1. Puhdista ilmanvaihtoventtiilit säännöllisesti
Riittämätön ilmanvaihto aiheuttaa tunkkaisuutta, hajuja ja jopa terveyshaittoja, esimerkiksi huonoa oloa, päänsärkyä, väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta. Sisäilmaongelmat liittyvät hyvin usein juuri ilmanvaihtoon.
Ilmanvaihtojärjestelmä tuo raitista ulkoilmaa makuu- ja olohuoneisiin ja poistaa likaista ilmaa kosteista ja likaisista tiloista eli keittiöstä, WC:stä, pesutiloista, vaatehuoneesta ja varastosta. Sisäovien tiiviys voi heikentää ilmanvaihdon toimintaa. Sisäovien alareunassa on oltava parin sentin ilmarako tai sisäovia voi pitää avoinna ilmanvaihdon tehostamiseksi. Tyypillinen ongelma on tuloilmaventtiilien puuttuminen oleskelutiloista. Tarvittaessa venttiileitä voidaan asentaa puisiin tuuletusluukkuihin, ulkoseinään tai ikkunankarmeihin.
Ilmanvaihtojärjestelmää on käytettävä oikein ja huollettava säännöllisesti. Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet on syytä vaihtaa tarpeeksi usein, vähintään kerran vuodessa. Kaikki ilmanvaihtoventtiilit on puhdistettava pari kertaa vuodessa. Ilmanvaihtoventtiilien puhtaudesta on asukkaan yleensä huolehdittava itse. Pese tai vaihda myös liesituulettimen rasvansuodatin muutaman kuukauden välein.
2. Siivoa usein
Suosi sisätiloissa helposti puhdistettavia pintoja ja vähän pölyäviä sisustusmateriaaleja, ja pidä ne puhtaana. Ylisiivoamiseen ei kuitenkaan ole tarvetta, edes allergisessa kodissa, perussiivous säännöllisesti riittää. Pölyt voi parhaiten poistaa pinnoilta nihkeällä mikrokuituliinalla tai tehokkaalla poistoilmasuodattimella (HEPA) varustetulla imurilla.
3. Pidä oikea huonelämpötila
Sopiva huonelämpötila on noin 21– 22 ̊C. Lattian pintalämpötilan pitäisi olla vähintään 18 °C. Keväällä ja kesällä auringon säteily saattaa lämmittää sisätiloja liikaa. Tätä voi ehkäistä estämällä säteilyn sisäänpääsyn esimerkiksi verhojen avulla tai tehostamalla ilmanvaihtoa yöaikaan.
Taloyhtiössä asuntojen välillä voi olla useamman asteen lämpötilaero. Lämmitysjärjestelmän perussäädöllä voidaan samanaikaisesti parantaa sisätilojen lämpöviihtyvyyttä ja pienentää energiankulutusta. Taloyhtiön tulee tarkistaa perussäädön tarve noin kymmenen vuoden välein.
4. Tarkkaile kotisi kuntoa
Omia kotinurkkia kannattaa pitää silmällä. Tarkkaile erityisesti kosteudelle altistuvia paikkoja. Korjaustoimenpiteet kannattaa tehdä heti, kun tarvetta ilmenee. Näin ongelmat eivät pääse kasvamaan hallitsemattomasti.
5. Ilmoita sisäilmaongelmista heti
Sisäilmaongelmien ilmetessä on niiden syy selvitettävä ja korjattava viipymättä. Vastuu rakennusten kunnossapidosta ja korjaamisesta sekä vaurioiden syiden selvittämisestä on kiinteistön omistajalla. Taloyhtiöissä osakkeen omistajan tulee otta yhteyttä ensin isännöitsijään tai muuhun kiinteistöstä vastaavaan henkilöstöön. Vuokralla asuvan kannattaa kääntyä osakkeen omistajan puoleen. Jos asia ei muuten etene, voit kääntyä kotikuntasi terveysviranomaisten puoleen.
Kuka tai mikä helsinkiläinen taho on ansioitunut sisäilma-asioissa? Ehdota häntä Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon 2015 saajaksi täällä!